FTP přístup

Na požádání Vám vytvoříme Váš vlastní profil pro přihlášení na naše FTP. To znamená, že Vaše data neuvidí nikdo jiný kromě Vás nebo našich pracovníků studia.

Adresa: ftp.tesinskatiskarna.cz

Online úložiště

Online úložiště, cloudová úložiště, webové disky - různé názvy, ale obdobné služby určené ke sdílení, zálohování a přistupování k datům prakticky odkudkoliv. Data nám můžete zaslat i pomocí takové služby.

ICC profily

Barevný profil charakterizuje barvový gamut a vlastnosti reprodukčního zařízení či média pro přesnou reprodukci či zobrazení barev na daném zařízením, ať je to tískárna, monitor, skener, či jiné zařízení.

KK

Pravidla pro příjem dat

  • Jaký převod RGB/CMYK bych měl použít?

    Těšínská tiskárna zavedla v roce 2017 aktuálně platnou tiskovou normu dle specifikace FOGRA 51 pro natírané papíry a FOGRA 52 pro nenatírané papíry. Důvodem tohoto přechodu z předchozí tiskové normy je lepší shoda nátisku a následné vytištěné podoby.

  • Jaké odsazení pasovacích značek je vhodné?

    Odsazení pasovacích značek by mělo být minimálně 3mm od čistého formátu, aby se zamezilo nebezpečí, že skládáním a následným ořezem na řezačce by se nedostaly pomocné ořezové a pasovací linky do čistého formátu. Obecně však platí, že žádné pomocné značky, které nemají být vytištěny, NEPATŘÍ do čistého formátu. Kupříkladu, pokud máte záložky u potahu 15 mm, mělo by být odsazení pasovacích značek rovněž 15 mm.

  • A co spadávky?

    Spadávka slouží k tomu, aby u obrázků nacházejících se na okraji stránky nevznikala vlivem nepřesností u skládání a ořezu bílá linka. Obecné doporučení je rovněž 3 mm. (Ale například u potahu je to 15 mm, protože obrázek se ohýbá a lepí přes a za desku potahu.)

  • Přes který tiskový ovladač provádět export do PDF?

    V naší firmě používáme k vyřazování software EQUIOS, pracující na platformě PDF engine. Proto jednoznačně nejlepší je přímý export do PDF právě přes ovladač Adobe PDF.

  • Je možno použít tisk dvoustránek?

    Nikoliv! Stránky textu se u nás vyřazují na tiskový arch tak, aby je následně mohly složit skládací stroje, tedy jedinou správnou možností je export bez použití dvoustránek.

  • Jakou verzi PDF použít?

    Jednotlivé verze PDF vznikaly postupně od verze 1.3 až do verze 1.7. Pro tištěnou publikaci je obecně vhodný formát PDF 1.6, který zaručuje začlenění průhledností, přímých barev a dalších součástí. PDF musí být vždy kompozitní, nikoli separované.

  • Co rozlišení obrázků? Je pravdou, že čím více Dpi, tím lépe?

    Obecné pravidlo nám říká, že u pérovek by mělo být rozlišení 1200 Dpi, u barevných obrázků 300 Dpi a u černobílých 220 Dpi. Použití vyššího rozlišení není na škodu, ale například rozlišení CMYK obrázků nad 450Dpi nemá na kvalitu většího významu.

  • Způsobí JPEG komprese ztrátu kvality obrázků?

    Jpeg komprese na maximální kvalitu nemá viditelný vliv na výslednou kvalitu obrázků. Výsledné PDF soubory jsou ale menší, lépe se zpracovávají a rovněž se zkracuje doba nutná k jejich přeposlání.

  • Jak data poslat?

    Je možno poslat data na nosiči dat, ale je více vhodné využít našeho FTP serveru, kde zákazníkům na požádání vytvoříme vlastní účet. Rovněž lze data poslat některou ze služeb, jako je ÚSCHOVNA nebo WETRANSFER. Data do 5MB lze přeposlat na náš e-mailový účet.

  • Jak je to s nátiskem?

    Pokud si zákazník dodá svůj vlastní nátisk, snaží se tiskař přiblížit co nejvíce k předloze. Je však potřeba si uvědomit, že každý nátisk by měl mít určité náležitosti a v případě, že tyto náležitosti nesplňuje, zhotovíme v tiskárně certifikovaný nátisk shodný s platnou tiskovou normou používanou v naší tiskárně.

  • Co když používám pro převod RGB/CMYK starší tiskovou normu?

    Pokud zákazník použije při převodu RGB/CMYK starší normu Fogra 39L pro natíraný papír (nebo Fogra 29l pro nenatíraný), je potřeba toto uvést v názvu souboru nebo sdělit obchodníkovi při specifikaci zakázky, protože z výsledného souboru nelze toho poznat. Jestliže nebude tato informace k dispozici, bude tiskárna postupovat, jako kdyby data byla vytvořena přes profil Fogra 51 nebo 52.

    PDF pro export používejte pouze tiskové, nikoliv interaktivní, které slouží pro digitální účely.

    JPG komprese při maximální kvalitě zmenší velikost souborů a nemá vliv na kvalitu výstupu.


    Pokud má stránka spadávku větší než 3mm, stačí
    nastavit Posun a Spadávku dle požadované hodnoty.

    PSO Coated slouží pro natírané papíry (křída). Pro
    nenatírané prosím vložte do kolonky Cíl profil jiný.
    Viz. strana 12

    Pokud bude exportovat do PDF 1.6, je sloučení průhledností vypnuté a výsledné rozlišení je nastaveno na RIPu. Kdyby jste nastavili PDF na verzi 1.4 nebo méně, převedou se průhlednosti na obrázky, jejichž rozlišení se nastavuje právě u Sloučení průhledností.

    Začlenění písma vždy nastavovat na 100%!

    OPI vynechejte, nemá již opodstatnění...

    U svých exportovaných souborů nenastavujte prosím jakoukoliv úroveň zabezpečení. Ta totiž způsobí, že soubory nepůjdou nahrát do našeho systému.

    V případě, že bude výsledný tisk na nenatíraný papír, je potřeba v kolonce Cíl v části Výstup změnit profil na PSO Uncoated v3. Další části Exportu zůstávají beze změny.

K

Nastavení exportu PDF

Krok 1

Krok 2

Krok 3

Krok 4

Krok 5

Krok 6

Krok 7

K
tel.: +420 737 286 310
info@tesinskatiskarna.cz
www.tesinskatiskarna.cz

Štefánikova 1828/2
737 01 Český Těšín
Czech Republic

IČO: 45193525
DIČ: CZ45193525

Web používá k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci obsahu cookies. Interakcí s webem s tím souhlasíte.